سالهاست که دنیای امروز شکل قدیمی خود را از دست داده و تکنولوژی در تمام جنبههای زندگی ما وارد شده است. غذایی که میخوریم، آبی که مینوشیم، حملونقل، ارتباطات و...، همگی متاثر از تکنولوژی هستند. شاید بتوان به سادهترین شکل ممکن گفت که تکنولوژی برای ساده کردن زندگی ما ایجاد شده است.
در طی سالها، تکنولوژی پیشرفت بسیار زیادی کرده است. این روزها شما تنها با چند کلیک میتوانید به دریای عظیمی از اطلاعات دست پیدا کنید. امروزه، برای هر موضوعی خاص، هزاران و گاها میلیونها محتوای تصویری و متنی میتوانید در وب بیابید. به همین سبب، سایتها در تلاش هستند تا سهم بیشتری از کلیکهای کاربران اینترنت را به خود اختصاص دهند. بدون شک در رقابت تنگاتنگ بین سایتها، مخاطب بیشتر، میتواند تضمین خوبی برای درآمد بیشتر باشد.
کاربران اینترنت چندان با جنبههای فنی طراحی سایت کاری ندارند. برای مثال، برای یک کاربر اهمیتی ندارد که سایت شما با چه زبان برنامهنویسی نوشته شده است؛ بلکه این کارآمد بودن و راحت بودن استفاده از سایت است که برای کاربران از اهمیت بسیاری بالایی برخوردار است.
نیاز توجه و احترام به خواست مخاطبان و کاربران، منجر به تولد رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) شد. طراحی حرفهای و اصولی این دو در کنار هم میتواند تضمین کند که سایت جای خود را در بین مخاطبان پیدا کرده و در موتورهای جستجوگر نیز جزو چند نتیجه ابتدایی باشد.
شباهت این دو عبارت، باعث شده است که بعضا کاربران تفاوت UI و UX را متوجه نشوند. برای درک بهتر، ابتدا هر مفهوم را جداگانه تعریف کرده و سپس، به تفاوت طراحی تجربه کاربری با طراحی رابط کاربری میپردازیم.
تجربه کاربری (UX) چیست؟
در گام اول بررسی تفاوت UI و UX، تجربه کاربری و اهمیت آن را بررسی میکنیم. بدون شک، شما هم با این گزاره که "طراحی باید خلاقانه و مبتکرانه باشد" موافقید. اجازه دهید با یک مثال این موضوع را بررسی کنیم. تصور کنید که مرکز خریدی در شهر شما افتتاح شده است و مسیرهای پر پیجوخم سنگفرش برای رسیدن به آن مرکز توسط معماران پیادهسازی شده، اما غالب مردم ترجیح میدهند مسیر مستقیم را طی کنند و از اینکه گاهی بر روی چمنها هم قدم بگذارند واهمهای ندارند.
به معنای دیگر، مردم ترجیح میدهند در این مثال ذکرشده، مسیر مستقیم را طی کنند تا خط خطیهای سنگفرش شدهی ذهن طراح!!! تجربه کاربری یا User Experience به معنای احساسی است که کاربر در حین استفاده از محصول شما به دست میآورد.
همچنین، UX شامل رفتار کاربران و نقطه نظرات آنها نیز میشود. اگر بخواهیم معنای سادهتری برای تجربه کاربری بیان کنیم، باید گفت تجربه کاربری به معنای این است که در ارتباط بین انسان و رایانه ( نرمافزارها، سایتها و...) کاربر چه بازخوردی نسبت برنامه و یا سایت دارد و در رابطه با این محصول چه فکری میکند.
اگر هنوز درباره اهمیت UX شک دارید، بهتر است یکی از بهترین طراحیهای تجریه کاربری را برای شما مثال بزنیم، محصولات اپل! تولیدات شرکت اپل علاوه بر اینکه قابلیتها و کاربردهای فراوانی در اختیار کاربران خود قرار میدهند، همچنین، این امکان را فراهم کردهاند تا استفاده از این امکانات بسیار ساده و روان باشد.
در کنار این موضوع، القای حس خوبی که محصولات اپل با طراحی و شمایل خود به کاربران میدهد، باعث شده که محصولات این کمپانی لقب یکی از بهترین طراحیهای تجربه کاربری جهان را به خود اختصاص دهند.
شما کمتر کسی را میبینید که مالک یکی از تولیدات شرکت اپل باشد و دلش بخواهد با نمونه ساخت چین آن را معاوضه کند! محصولات اپل، حس خاص بودن را به کاربران خود القا میکند و همین موضوع کافیست تا به یکی از پرطرفدارترین کمپانیهای دنیا بدل شود.
علاوه بر این موضوع، ذکر این نکته هم حائز اهمیت است که توجه به UX به یک اصل مهم در شرکتهای درگیر با تکنولوژی تبدیل شده است تا جاییکه در کمپانیهای مطرح همچون مایکروسافت، گوگل، اپل و... کارشناسان زبده و خبره در زمینه طراحی تجربه کاربری به کار گرفته میشوند تا در روند ساخت سایت بر طراحی تجربه کاربری تمرکز ویژهای داشته باشند.
رابط کاربری (UI) چیست؟
حالا که با تجربه کاربری آشنا شدید، بهتر است برای درک بهتر تفاوت طراحی تجربه کاربری با طراحی رابط کاربری، معنای UI را نیز بررسی کنیم.
رابط کاربری یا User Interface، رابطی است که این امکان را ایجاد میکند تا کاربر بتواند از محصول استفاده کند. به بیان دیگر، اگر محصول را یک نرمافزار یا سایت در نظر بگیریم، تمامی آیکونها، منوها، تصاویر، رنگبندی، ویدئوها و ... همگی در حوزه طراحی رابط کاربری قرار دارند.
در واقع، در طراحی رابط کاربری، سعی میشود تا زیبایی برای محصول بوجود بیاید. اگر بخواهیم سادهتر این مفهوم را درک کنیم و تفاوت طراحی تجربه کاربری با طراحی رابط کاربری را متوجه شویم، بهتر است به مثال مرکز خرید خود برگردیم! تصور کنید تمام مسیرهای منتهی به مرکز خرید صاف و بدون کوچکترین پستی و بلندی و یا پیچ و خمی باشد.
اما این مسیرها، همگی خاکی و سنگلاخ بوده و به جای فضای سبز، از خس و خاشاکی که در فیلمهای وسترن استفاده میشده، استفاده کنند! بدون شک، اگرچه مسیر منتهی به مرکز خرید هموار میباشد، اما چون از زیبایی خوبی برخوردار نیست، قطعا این مرکز خرید به زودی ورشکست خواهد شد!
چرا UI و UX مهم است؟
اگرچه تفاوتUI و UX مشهود است، اما این دو مفهوم در کنار یکدیگر باعث میشوند که محصولی به محبوبیت برسد و یا مسیر سقوط خود را طی کند.
اهمیت درک مفهوم تفاوت طراحی تجربه کاربری با طراحی رابط کاربری آنجا مشهود است که بدانیم بسیاری از محصولات که از لحاظ فنی بسیار حرفهای و خوب طراحی شدهاند، به علت عدم توجه به اهمیت تجربه کاربری و رابط کاربری، نتوانستند در میان کاربران جایی برای خود بیابند و هماکنون در زبالهدان تاریخ تکنولوژی در حال استراحت هستند!
اگر طراحی وب سایت را بدون استفاده از سایت ساز های رایج و بوسیله کدنویسی طراحی کردید و تمامی جنبههای فنی و بهینهسازی سایت را هم در نظر گرفتید، اما از طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری غافل شدید، نباید انتظار موفقیت داشته باشید.
حالا شما درک بهتری از دو مفهومUI و UX داشته و میتوانید به راحتی تفاوت طراحی تجربه کاربری با طراحی رابط کاربری را بیان کنید.
عمل به مفاهیم طراحی تجربه کاربری و طراحی رابط کاربری شاید به نظر چندان راحت نباشد، اما با رعایت اصول مشخص، شما میتوانید در این دو مفهوم از کاربر محصول خود نمره قبولی بگیرید.
شما میتوانید با استفاده از سایت ساز آنلاین جهت ساخت سایت با کمترین هزینه، از قالبهای پیشفرضی که در اختیار شما قرار میگیرد، استفاده کنید.
معمولا تیمهای طراح و برنامهنویس سایتسازها، خبره طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری بوده و قالبهای طراحی شده آنها مفاهیم UI و UX را در بردارد.
آیا طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری بر SEO سایت تاثیر دارد؟
اهمیت توجه به مفهوم تفاوت UI و UX صرفا برای زیبایی و کارآیی محصولات نیست، بلکه این دو مفهوم معنای بیشتری نیز دارند.
یکی از مهمترین دلایلی که باید به تفاوت طراحی تجربه کاربری با طراحی رابط کاربری توجه کنید این است که رعایت اصول این دو مفهوم، میتواند بر SEO سایت شما نیز تاثیر داشته باشد.
حتما میدانید که الگوریتمهای گوگل بیرحمانه در حال رصد سایتها و بازخوردهای کاربران نسبت به آنها هستند. دو عامل مهم از دیدگاه الگوریتمهای گوگل برای خوب قلمداد کردن یک سایت، توانایی در جذب و توانایی در حفظ مخاطب در سایت است.
برای مثال، اگر سایتی را از طریق موتور جستجوی گوگل کلیک کنید و بخاطر رابط کاربری و یا تجریه کاربری ضعیف خیلی سریع از آن خارج شوید، شما در واقع، خنجر زهرآگین الگوریتمهای گوگل را به بدنه این سایت وارد کردهاید؛ چرا که ضعف در طراحی UI و UX باعث شده است که کاربر رغبتی برای حضور در سایت نداشته باشد. همین موضوع سبب میشود تا گوگل امتیاز منفی برای آن سایت در نظر بگیرد.
اگر بخواهیم سادهتر بیان کنیم، زمانی که کاربر وارد سایت شما میشود، زیبایی بصری و سهولت استفاده از سایت باید به نحوی باشد که کاربر در سایت شما باقی بماند.
اگر در القای حس مفید بودن سایتتان بتوانید خوب عمل کنید، قطعا کاربر، باز هم به سایت شما مراجعه میکند و این خبر بسیار خوشحالکنندهای برای شماست! چرا که بازدیدهای مکرر و حضور طولانی مدت در سایت، تاثیر زیادی بر بهبود SEO سایت شما خواهد داشت.
کاربران سایت شما مهماند!
شاید این گزاره بیشتر در حوزه بهینهسازی سایت کاربرد داشته باشد، اما بد نیست حال که به تفاوت UI و UX اشاره کردهایم، مجدد بگوییم که " شما در حوزه فعالیتهای دیجیتال با انسان طرف هستید، نه ماشین!"
برخی از سایتها به اشتباه فکر میکنند اگر برای الگوریتمهای موتورهای جستجو محتوا تولید کنند، موفق خواهند بود، اما عدم توجه به تفاوت UI و UX میتواند بلای خانمانسوزی برای سایت شما باشد.
کاربران مخاطبان واقعی شما هستند! بهتر است اگر در ابتدای مسیر راهاندازی سایت خود هستید، از همین الان به فکر طراحی رابط کاربری خوب و روان و ایجاد تجریه کاربری مثبت در مخاطبان خود باشید؛
چرا که این مخاطبان هستند که با حضور در سایت شما، کلیک بر روی لینکها، کپی کردن لینک مطالب شما در سایتهای دیگر و... برای سایت شما ارزش خلق میکنند.
اهمیت توجه به تفاوت UI و UX و نیز پیادهسازی دقیق این دو مفهوم در سایت، آنجا مشخص میشود که بدانید ایجاد درآمد از سایت برای شما و تیم همکارانتان، تا حد زیادی به تجربهای که کاربران حین استفاده از سایت شما کسب میکنند و شکل و شمایلی که برای سایت در نظر گرفتهاید، بستگی دارد.
نظرات کاربران
امتیاز کل
در حال حاضر نظری ثبت نشده است
ثبت نظر
امتیاز شما