سالها پیرامون آموزش از راه دور و توسعه آموزش آنلاین، میان متخصصان این حوزه در کشور ما بحث و کشمکش بوده است. برخی معتقدند عدم حضور در کلاسهای حضوری و دیدار چهره به چهره هنرجویان و یا دانشجویان و دانشآموزان، باعث میشود تا انتقال اطلاعات و دانش در شیوه آموزش آنلاین به خوبی صورت نگیرد. از طرفی دیگر، مدافعین آموزش از راه دور، معتقدند سایت آموزش مجازی و آموزش آنلاین نیاز روز کشور بوده و نیاز است تا همگام با دیگر کشورهای پیشرو در این موضوع، قدم در این راه بگذارد.
اما سال 2020 به این بحث پایان داد! با شیوع ویروس کرونا و تعطیلیهای مکرر و بلندمدتی که در کشورهای جهان از جمله ایران صورت گرفت، نیاز به آموزش از راه دور و راهاندازی سایت آموزش مجازی بیش از پیش احساس شد.
آموزش از راه دور و سایت آموزش مجازی صرفا در موضوعات تحصیلی و آموزش دانشگاهی کاربرد ندارد؛ این روزها آموزش آنلاین طیف گستردهای از نیازهای کاربران وب سایت آموزشی آنلاین را پوشش میدهد.
هزاران سایت آموزش مجازی در سراسر دنیا با طیف مخاطبان مختلف در حال فعالیت هستند و بوسیله آموزش از راه دور، از آشپزی تا هنرهای دستی، از مکانیکی تا برنامهنویسی و... را به مخاطبان خود آموزش میدهند.
چگونه سایت آموزش مجازی راهاندازی کنیم؟
همانطور که گفته شد، آموزش از راه دور به یک عنصر جدانشدنی در زندگی مردم تبدیل شده است. به همین سبب، این روزها افراد زیادی به فکر راهاندازی کسبوکار آموزش آنلاین هستند. اما آیا راهاندازی وب سایت آموزشی راحت است؟ جواب را شما بهتر از ما میدانید: خیر!
راهاندازی وب سایت آموزشی همانند هر فعالیت دیگری که بر بستر فضای مجازی انجام میشود، نیاز دارد تا مطابق با اصول و قواعد خاصی پیریزی و اجرا بشود. در ادامه این مقاله سعی کردهایم شما را با چند و چون طراحی و پیادهسازی سایت آموزش مجازی بیشتر آشنا کنیم.
برای داشتن یک سایت آموزش از راه دور از کجا شروع کنیم؟
برای راهاندازی سایت آموزش مجازی، نیاز است در ابتدا موضوع فعالیت خود را مشخص کرده و نحوه ارائه آموزش از راه دور را مشخص کنید.
برای مثال، شما قصد راهاندازی وب سایت آموزشی در حوزه کامپیوتر و برنامهنویسی را دارید. پس از انتخاب موضوع آموزش، باید تصمیم بگیرید که آموزش خود را به چه شکلی به مخاطب خود انتقال دهید.
برای نمونه، شما میتوانید اصول کدنویسی را از طریق یک مقاله متنی به مخاطب خود ارائه دهید. همچنین، با ساخت ویدئوهای آموزشی میتوانید تاثیرگذاری بیشتری بر مخاطبان خود داشته باشید.
استفاده از اینوگرافیکها، تصاویر آموزشی، پادکستها و... نیز به زیبایی کار شما خواهد افزود. همواره در نظر داشته باشید صرفا ساخت سایت آموزش از راه دور و شروع آموزش آنلاین نمیتواند تضمین موفقیت شما باشد؛ بلکه عوامل متعددی بر موفقیت شما در حوزه وب سایت آموزشی تاثیر دارد.
حرفهای باشید!
ابتدا از خود بپرسید که سایت آموزش مجازی خود را چگونه میخواهید راهاندازی کنید؟ شما میتوانید با استخدام تیم برنامهنویس اقدام به طراحی و اجرای پلتفرم خود کنید.
مسلما این ایده، به علت هزینههای بالا و مدت زمان زیاد، برای شروع وب سایت آموزشی ایده جالبی نیست. پس بهتر است به سمت شیوههای ارزانتر بروید. استفاده از سایت ساز یکی از بهترین شیوههای راهاندازی سایت میباشد.
سایت ساز آنلاین علاوه بر مقرون به صرفه بودن، امکانات ویژهای را در اختیار شما قرار میدهد. برای مثال سیستم مدیریت وبسایت که به راحتی این امکان را برای شما فراهم میکند تا تمامی جوانب سایت خود را به همراه آنالیز در دسترس داشته باشید.
باید در نظر داشته باشید که در وب سایت آموزشی خود، به مسائل مهمی باید بپردازید. موارد زیر از مهمترین مواردی است که به عنوان مالک یک پلتفرم آموزش آنلاین، باید به آنها بپردازید.
بهینه سازی سایت (SEO) آموزشی
بهینه سازی رتبه سایت مبتنی بر جدیدترین الگوریتمهای به کار گرفته شده در گوگل بسیار مهم است؛ چرا که اگر مخاطبان نتوانند شما را از طریق موتورهای جستجو بیابند، در واقع، شما همچون فرمانروایی هستنید که یکه و تنها بر یک جزیره دورافتاده حکومت میکند، همینقدر بیمعنی!
شما میتوانید با مطالعه و اختصاص زمان به این موضوع، سایت آموزش مجازی خود را در زمره چند نتیجه اول موتورهای جستجو قرار داده تا مخاطبان بیشتری را جذب کنید.
با مخاطبان و کاربران خود حرف بزنید!
تولید محتوای چند وجهی نیازمند توجه زیادی است. برای اینکه وب سایت آموزشی جذابی را برای مخاطب خود خلق کنید، نیاز است که کاربران سایت شما حس کنند که تمامی نیاز و احتیاجات خود را در سایت آموزش مجازی شما میتوانند بیابند.
بهتر است انواع محتوا را در سایت خود قرار دهید. فیلمهای آموزشی که تهیه کردهاید، محتوای متنی مرتبط با موضوع، پادکستها و... مواردی هستند که میتوانند سایت آموزش مجازی شما را به محبوبیت خوبی برسانند.
سعی کنید محتوای تولیدشده را مطابق با نیاز مخاطبان تهیه کنید. لزوما تعداد بالای محتوا با هدف بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو به درد مخاطب شما نمیخورد. فراموش نکنید که مخاطبان شما انسان هستند نه الگوریتمهای گوگل!
شکیل بودن سایت مهم است!
هیچکس دوست ندارد با سایتی که هیچ درکی از زیبایی و طراحی ندارد، ارتباط داشته باشد! سعی کنید با توجه به نیازهای مخاطبان سایت آموزش مجازی خود، طراحی شکل و شمایل سایت را انجام دهید تا تجربه کاربری خوبی را برای مخاطبان سایت آموزش آنلاین خود به جا بگذارید.
برای مثال، نباید انتظار داشته باشید وبسایتی که قرار است برنامهنویسی را آموزش دهد، با استفاده از رنگهای پاستیلی و استفاده از ایموجیهای عروسکی، حال و هوای مهدکودک را برای خبرگان برنامهنویسی ایجاد کند!
شما میتوانید با استفاده از تجربیات تیمهای طراح سایت و همچنین، بهرهگیری از قالبهای پیشفرض طراحی شده برای سایتسازها، شکل و شمایل مناسب سایت خود را انتخاب کنید.
فراموش نکنید در کشاکش رقابت بین مالکان سایت آموزش مجازی مختلف، ظاهر و شکل و شمایل سایت آموزش آنلاین شما از اهمین بسیاری برخوردار است.
نحوه درآمد خود را از سایت آموزش مجازی مشخص کنید!
بدون شک، هیچ پلتفرمی هواسوز متولد نخواهد شد! شاید در ابتدا به عنوان یک استارتاپ با جذب سرمایهگذار، موفق شوید سایت آموزش آنلاین خود را راهاندازی کنید، اما صبر سرمایهگذاران نیز حدی دارد! تمام پلتفرمهای محبوب دنیا همچون یوتیوب، گوگل، بینگ و... همگی مدل درآمدی خود را ابداع کردهاند. پس بهتر است شما از ابتدا به فکر مدل درآمدی خود باشید تا در طول پیشرفت و بهروزرسانی سایت آموزش آنلاین خود، مجبور نشوید بهخاطر مشکلات مالی، چوب حراج بر پیکره رویای خود وارد کنید!
فروش فیلمهای آموزشی تولیدشده توسط خودتان و یا اساتید دیگر، پایهریزیکمپینهای تبلیغاتی در سایت، فروش محصولاتی جانبی مرتبط با موضوع آموزشی و... همگی از شیوههایی است که شما میتوانید بوسیله آنها کسب درآمد کنید.
امنیت شرط موفقیت یک سایت است!
نمیتوان گاوصندوقی پر از پول و سکه و جواهرات گرانبها را قفل نشده در معرض عموم قرار داد و انتظار داشته باشید شیطان کسی را گول نزند!
در حوزه آموزش آنلاین، گاوصندوق همان وبسایت شما و جواهرات گرانبها حکم دادهها و زحماتی است که شما برای پایهریزی آن کشیدهاید. بهتر است از ابتدا به فکر افزایش امنیت سایت خود باشید.
برای اینکار نیاز است تا با پایههای اساسی امنیت سایت آشنا باشید. توجه به باگهای سایتسازها یکی از مهمترین این عوامل است. سعی کنید سایتسازی را انتخاب کنید تا کمترین باگهای امنیتی را داشته باشد و همواره برای جلوگیری از نفوذ بدافزارها و هکرها، آپدیتهای لازم را ارائه کند.
بهتر است همواره پلن B داشته باشید! احتمال نفوذ به سایت را همواره در نظر قرار دهید و سعی کنید با استفاده از قابلیتهای بازیابی رمز و نیز پشتیبانیهای تیم خدمات سایت ساز آنلاین، امکان کنترل مجدد سایت برای شما فراهم شود.
سایتی جذاب باشید!
در عصر تکنولوژی که به کارزار رقابتی عظیمی بین شرکتهای بزرگ تا استارتاپهای کوچک تبدیل شده است، اگر نتوانید سایت و کسبوکارتان را در دل مخاطب جا کنید، قطعا سایت و کسبوکار دیگری جای شما را خواهد گرفت!
علاوه بر محتوای آموزشی، طراحی تجربه کاربری مفید و حرفهای، بکارگیری تمامی الگوریتمهای لازم جهت بهینهسازی و...، همواره هم مسائلی هستند که باید به آنها توجه کنید.
مخاطبین شما بسته به سن و نوع آموزشی که قرار است دریافت کنند. انتظار دارند تا در زمانهایی از طرف شما شگفتزده بشوند. آنچه که مسلم است یکی از بهترین شیوههای شگفتزده کردن مخاطب، تخفیفات مناسبتی است.
اجازه دهید به مثال ابتدایی خود برگردیم. فرض کنید شما مالک یک وبسایت آموزش برنامهنویسی هستید و در روز جهانی برنامهنویسان، تخفیف 50 درصد را برای تعدادی از فیلمهای آموزشی خود اعمال کردهاید. کاربر پس از مراجعه به سایت شما و مشاهده این تخفیفات، حتی اگر نیاز مبرمی به آن آموزش نداشته باشد، ممکن است اقدام به تهیه آن کند تا شاید بعدها از آن آموزش استفاده نماید.
البته جذابیت صرفا آتش زدن به مالتان نیست! شما میتوانید از کاربران بخواهید تا افراد جدید را به سایت شما معرفی کنند و برای مثال، به ازای معرفی هر 10 نفر، امتیاز خاصی را برای آن فرد در نظر بگیرید. خصوصا امتیازات مالی! همواره به یاد داشته باشید، با ایجاد جشنوارههای تخفیف، رقابتهای آنلاین و... میتوانید به قسمتی از دغدغه روزانه کاربران خود تبدیل شوید و این زمانیست که شما باید لبخند زده و از موفقیت کسبوکارتان لذت ببرید!
بخوانید، بدانید، عمل کنید!
سخن آخر همان سخن اول ماست! همینکه شما این مقاله را مطالعه کردهاید نشان میدهد که به اهمیت آموزشهای بر بستر فضای مجازی پی بردهاید و این یکی از اصلیترین پایههای موفقیت شماست. ویروس کووید19 به مردم نشان داد که سیستمهای قدیمی آموزش به راحتی جای خود را از دست میدهند و عصر جدید، عصر آموزش، انتقال تجربه و حتی زندگی بر بستر فضای مجازی است.
پس از مطالعه این مقاله، چندین و چند مقاله مرتبط دیگر هم مطالعه کنید. پیرامون این موضوع فکر کنید، نمونه سایتهای آموزش بر بستر فضای مجازی را مشاهده کرده و ایرادات و نقاط قوت آنها را بررسی نمایید. پس از انجام تحقیقات، با انتخاب بستر سایتسازی که میخواهید کسبوکارتان را بر آن پایهگذاری نمایید، اولین ویدئوها، تصاویر و محتواهای متنی را بارگذاری کنید.
این شروع دنیای جدید شماست، به عصر آموزشهای آنلاین خوش آمدید!
نظرات کاربران
امتیاز کل
در حال حاضر نظری ثبت نشده است
ثبت نظر
امتیاز شما